Farba: modrá
Evidenčné číslo: 2434
Dĺžka (km): 27,9 km
Prevýšenie: 881/856 m (pozor uvádza sa smere popisu trasy)
Náročnosť / Určenie: SPORT (stredné) - MTB TRASY
Povrch: asfalt, spevnená cesta, lesná cesta

Charakteristika: Miestna cykloturistická trasa, ktorá prechádza okolo vodného nádrže Nová Bystrica. Svojim nenáročným charakterom je ideálna pre jednodenné výlety naozaj pre všetkých cyklistov.

Popis: Trasa začína i končí v obci Nová Bystrica na križovatke s Kysuckou cyklomagistrálou. My začíname na odbočke k VN Nová Bystrica, prechádzame mostom ponad Vychylovku a cez osadu Berešovci.

Úvodné kilometre vedú po asfaltovej ceste až k priehradnému múru vodnej nádrže. Následne sa už povrch cyklotrasy mení na spevnenú lesnú cestu a zvlnením profilom. Postupne sa nám krásne odkrývajú výhľady na vodnú nádrž. Jej príťažlivá panoráma vás uchváti v každom ročnom období.

Vodná nádrž bola postavená v rokoch 1983 – 1989 na rieke Bystrica, pod sútokom potoka Harvelka a Riečnického potoka. Na dne údolia, ktoré je dnes v hĺbke takmer 50 m, sa nachádzali obce Riečnica a Harvelka a v povodí boli samoty patriace k týmto obciam.

Modré „C“ vás prevedie nielen okolo vodnej nádrže, ale i spomínanými dedinkami Riečnica a Harvelka, respektíve tým, čo po nich zostalo.  Dodnes sa zachovala iba jedna pamiatka na zatopené obce a tou je Kostolík v Riečnici. Kostolík je voľne sprístupnený k nahliadnutiu a nachádza sa pri ňom i informačný panel. V lokalite, kde sa v minulosti nachádzala obec Harvelka sa dnes už nenachádza nič, avšak je to príjemným miestom na odpočinok. V blízkosti cykloturistického smerovníka „Harvelka“ sa denne pasú ovce a ak by ste sa rozhodli si trasu ešte spestriť, tak si viete spraviť krátku zachádzku po zelenej cykloturistickej značke (č. 5474) k protipožiarnej veži v Harvelke. Trasa od lokality Harvelka vedie opäť zvlneným terénom späť do Novej Bystrice, kde končí na križovatke viacerých cykloturistických trás.




https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.