Farba: zelená
Evidenčné číslo: 5422
Dĺžka (km): 17,3 km
Prevýšenie: 656/615 m (pozor uvádza sa smere popisu trasy)
Náročnosť / Určenie: REKREA (ľahké) - MTB TRASY
Povrch: asfalt, spevnená cesta

Charakteristika: Krásna MTB cykloturistická trasa vedená východným úbočím Veľkej Fatry medzi vrcholmi Sidorovo a Pulčíkovo. Z trasy sa otvárajú prekrásne výhľady na okolité horstvá a najmä na vrchol Sidorovo. Trasa vedie naprieč pamiatkou UNESCO – osadou Vlkolínec.

Trasa začína na hlavnej ceste č. 58 z Ružomberka na Donovaly v miestnej časti Jazierce na odbočke cesty na Vlkolínec pri moteli Vlčí dvor. Za mostom trasa odbočí doľava k rekreačnému stredisku Jazierce. Míňa Jaziersky vodopád a chránenú lokalitu Jazierske travertíny. Za nimi sa čoskoro vnorí do smrekového lesa. Trasa postupne stúpa po spevnenej lesnej ceste a vlní sa vo viacerých serpentínach. Z mnohých miest sa otvárajú krásne výhľady, v ktorých dominuje najmä pyramídový vrchol Sidorova. Neskôr cesta prechádza do pomerne pohodového traverzu. Výhľady pokračujú, hlboko pod trasou je možné vidieť hlavnú cestu a na úbočí Sidorova, ako na dlani, celý Vlkolínec. Neskôr nás čaká klesanie, výjazd z lesa, za ktorým sa trasa dostane do Trienskej doliny. Ňou trasa kúsok zíde na rázcestie do Vlkolínca, kde odbočí vľavo. Po dobrej asfaltke vystúpa do tohto malebného miesta Slovenska, pričom pred sebou cyklisti stále vidia vrchol Sidorova. Konečne sa objavia farebné chalúpky s povestnou Vlkolínskou uličkou do neba. Určite tu treba zosadnúť z bicykla a prehliadnuť si tento unikát našej ľudovej architektúry, ktorý je zapísaný aj do zoznamu pamiatok UNESCO. Malebné chalúpky, krásna drevená zvonica, kostol a to všetko situované v prekrásnej prírode. Po osviežení ducha trasa pokračuje popod prírodný výtvor Krkavá skala smerom na Ružomberok. V týchto úsekoch sa odkrývajú úchvatné pohľady na hrebeňovku Chočských vrchov, Liptov, Západné Tatry a bočný nízkotatranský hrebeň Brankova. Učupený v doline pred nami leží Ružomberok, vpravo v dolinke sa blýska kostolík v Bielom Potoku. Klesanie po asfaltovej ceste pokračuje a o chvíľu sa otvorí kompletná panoráma Ružomberka s majestátnym Veľkým Chočom. Trasa stále klesá a končí v Ružomberku v lokalite Kosovo na Donovalskej cyklomagistrále.




https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.