Farba: modrá
Evidenčné číslo: 2444
Dĺžka (km): 21,7 km
Prevýšenie: 566/566 m (pozor uvádza sa smere popisu trasy)
Náročnosť / Určenie: SPORT (stredné) - MTB TRASY
Povrch: asfalt, spevnená cesta, lesná cesta

Charakteristika: MTB cykloturistický okruh v okolí Kuneradského zámku.

Popis: Táto MTB cyklotrasa začína aj končí na rázcestí cyklotrás pri obecnom úrade v Kunerade. Stretávajú sa tu s ňou cyklotrasy: modrá 2440 – Rajeckou dolinou na 2 kolesách a zelená 5406 -Poluvsie – Kuneradský zámok. Prvých 2,8 km vedie trasa súbežne s trasou č. 5406 po rázcestie pri Kuneradskom zámku, kde táto trasa končí. Až po odbočku ku zámku je povrch asfaltový. Odporúčame odbočiť ku zámku – bývalému rekreačnému loveckému kaštieľu, ktorý po ničivých požiaroch nadobúda vďaka nákladnej rekonštrukcii a zanieteniu nových vlastníkov opäť svoju tvár.

Pokračujeme po trase, tu už začína stará penetračka, ktorá sa miestami mení na šotolinovú cestu. Spočiatku je stúpanie mierne, no po odbočke na Svitačovu dolinu sa stúpanie pritvrdí. Osviežiť sa tu môžete zo zrevitalizovaných studničiek. Najstrmší úsek je pred lokalitou Omegová, kde sa po ostrej pravej zákrute sklon cesty opäť zmierni a tak to je až do najvyššieho miesta trasy v lokalite Žihľavy – 1050 m.n.m. Potom nasleduje krátky zjazdík a opäť cesta mierne stúpa na druhý vrchol (1 045m n. m). Následný zjazd ponúka cykloturistovi nádherné výhľady na hrebeň Malej Fatry – Martinské hole a Národnú prírodnú rezerváciu Kozol. V lokalite Krížna sa povrch mení na kvalitný asfalt a následný zjazd je odmenou za nastúpané metre. Treba ale dávať pozor na vozidlá Lesov SR s drevom a pri konci zjazdu je na ceste rampa. Je označená, ale často býva zavretá a treba ju obísť! Okruh sa uzatvára na rázcestí pod Kuneradským zámkom, odkiaľ je to znova rovnakých 2,8 km ku Obecnému úradu Kunerad.




https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.