Farba: modrá
Evidenčné číslo: 2443
Dĺžka (km): 22,1 km
Prevýšenie: 741/578 m (pozor uvádza sa smere popisu trasy)
Náročnosť / Určenie: SPORT (stredné) - MTB TRASY
Povrch: asfalt, spevnená cesta, poľná cesta, lesná cesta

Charakteristika: Modrá značka 2443 – Podhorím Malej Fatre je jedna z najkrajších cykloturistických trás v regióne, avšak pre svoj terén a prevýšenie patrí i k tým náročnejším trasám.

Popis: Modrá cykloturistická značka nahradila v roku 2022 pôvodnú červenú cykloturistickú značku. V prevažnej miere je vedená po horskom teréne a mimo zóny dopravy, iba s občasnými prechodmi obcí po miestnych nefrekventovaných komunikáciách.

Cykloturistická trasa začína v obci Varín pri obecnom úrade na križovatke viacerých cykloturistických trás (5476 – Žilina – Teplička – Varín, 8456 – Varín – Gbeľany – Sedlo Žiarce). Prejde ponad Varínku, prechádza lokalitou zvanou Varínske Podolie a pomaličky sa vnára do lesného prostredia. Stále sa nachádzame na dobrej spevnenej ceste, avšak pred nami je hneď aj tiahle stúpanie. Prichádzame do najvyššieho bodu trasy „Pod Jedľovinou.“  

Následne nás čaká príjemný zjazd popri studničke, a vstup na pasienky. Obklopujú nás krásne výhľady na majestátnu Malú Fatru. Prichádzame nad obec Krasňany, kde prudko odbočíme vpravo na asfaltovú cestu. V lokalite Pažite sa trasa opäť stočí a znova sa vnára do priľahlých lesov. Po chvíľke stretáme turistický prístrešok, kde si môžeme nachvíľku odpočinúť.

Tu už začína pomerne horší úsek, čo sa týka terénu. Hlavne počas jarných a jesenných mesiacov tu môžete naraziť na blatisté rozbité cesty. Po tomto úseku sa ocitneme v obci Dolná Tužina, trasa sa jej úplne nevyhne, okrajom ju obchádzame a znova sa vraciame na poľné cesty. Poľnými cestami pôjdeme až do lokality Dolná Bránica, tam sa opäť napojíme na asfaltovú cestu, prechádzame chatovou oblasťou a v lokalite Bránica odbáčame vpravo, čaká nás mierne stúpanie popri hoteli Bránica a priľahlých chatkách.

Poľnými a lesnými cestičkami pokračujeme k osade Mažgutovci a opäť sa vnárame do lesa. Trasa strieda lesné prostredie s pasienkami a lúkami až do lokality Oravcové, kde sa nachádza aj cykloturistická orientácia, k trase sa tu pripája zelená cykloturistická značka 5478 – Terchová – Vrátna. Tu trasa vchádza do Terchovej, prechádza po miestnej komunikácii až do centra, ku križovatke viacerých cykloturistických trás (2405 – Žilina – Vadičov – Terchová, 2424 – Terchovsko – Zázrivský okruh, 5478 – Terchová – Vrátna) kde cykloturistická trasa končí.   




https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.