Farba: modrá
Evidenčné číslo: 2405
Dĺžka (km): 31,2 km
Prevýšenie: 840/660 m (pozor uvádza sa smere popisu trasy)
Náročnosť / Určenie: EXPERT (ťažké) - MTB TRASY
Povrch: asfalt, spevnená cesta


Charakteristika:
Trasa, ktorá vznikla v roku 2012 je jednou z najkrajších regionálnych trás v oblasti Žiliny. Takmer mimo zóny dopravy sa dostanú cykloturisti zo Žiliny až do centra Terchovej.

Popis: Trasa začína pri soche Hurbana v Žiline na križovatke cykloturistických trás. Smerovka informuje, že cykloturistov čaká do Terchovej 31,2 km. Pre rozjazdenie vedie zo začiatku po miestnej komunikácii cez mestské časti Žiliny – Zádubnie a Zástranie. V Zástraní sa postupne križuje s ďalšími dvoma cykloturistickými trasami. Zo Zástrania do Kotrčinej Lúčky prechádza trasa spoločnej so zelenou cykloturistickou trasou č. 5473 po dobrej poľnej ceste. Spoločne pokračujú ďalej stúpaním do lokality Stráň, odkiaľ sú pekné výhľady. Klesaním sa obe trasy dostávajú až do Horného Vadičova, kde sa rozdeľujú. Modrá trasa odbáča doprava a pokračuje dlhou dolinou až ku miestnemu ski centru za obec. Tu je možné sa naposledy občerstviť pred vjazdom do lesov.

Za obcou trasa pokračuje po lesnej asfaltovej ceste až na koniec doliny, kde odbáča doľava a prudším stúpaním po lesnej ceste vychádza do Sedla nad Melišovcami. Tu sa nachádza cyklosmerovník a začína tu žltá trasa č. 8455. V tomto mieste majú cykloturisti viac ako polovicu trasy za sebou. Zo sedla trasa pokračuje po dobrých lesných cestách zvlneným terénom až do sedla Lutiška. V týchto miestach prechádza lúkami a pastvinami a pri peknom počasí sa tu naskytujú krásne výhľady na Malú Fatru a Kysuce. V sedle Lutiška sa križuje viacero cykloturistických trás a modrá trasa na malú chvíľu pokračuje s ďalšou modrou – č. 2424. Ihneď po krátkom zjazde však modrá na začiatku obce Lutiše odbáča doprava a pokračuje stúpaním po lúkach až do lokality Káčerovci. Na Káčerovcoch je možné si odpočinúť na odpočívadle pri cykloturistickom smerovníku, kde sa začínajú ďalšie cykloturistické trasy. Z Káčerovcov už sa pôjde iba dole. Cykloturisti postupne prejdú cez časť Terchovej – Hornú Tižinu až do centra obce, kde trasa pri kostole končí. V centre Terchovej sa nachádza centrálna cykloturistická orientácia, kde začína a končí viacero cykloturistických trás.




https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.