Hontiansky región ponúka spoznávať krásy a tradície nášho južného Slovenska. Pre inšpirácie a výlety napomôže cestovateľom turistická mapa legendárneho vydavateľa VKÚ Harmanec. Na aktualizácii sa bude pracovať štyri mesiace.

Kolektív kartografov, redaktorov a manažérov pracuje v týchto týždňoch na aktualizácii územia Krupinskej planiny a mesta Dudince. Výsledkom bude podrobná turistická mapa v mierke 1:50 000. Horský krajinný celok ponúka možnosti nielen pre turistiku, ale aj spoznávanie našej minulosti. Turistická mapa tak zjednoduší prehľad tých najobdivovanejších aj tých menej prebádaných miestach v regióne Hont. „Aktualizácia prebieha priamo v teréne nielen od kancelárskeho stola. Preto bude turistická mapa obsahovať prehľadné, podrobné a hlavne aktuálne informácie o zaujímavostiach, prírodných pozoruhodnostiach a nevšedných miestach,“ hovorí vydavateľ máp a letec Milan Paprčka.

Aktualizácia prebieha priamo v teréne

Počas aktualizácie turistickej mapy sa všetky informácie a mapové dáta získavajú priamo v teréne. Manažér projektu Radoslav Lenárt pracuje na aktualizácii mapy štyri mesiace. „V rámci aktualizácie spolupracujeme najmä s miestnymi samosprávami, kultúrnymi inštitúciami, so zaujímavými podnikateľmi v cestovnom ruchu a tiež miestnymi turistickými organizáciami. Častokrát sú to ale aj individuálni nadšenci, pre ktorých, tak ako pre mňa, je tento región naozaj srdcovou záležitosťou a s hrdosťou pomáhajú spresňovať údaje v našich mapách. Aj vďaka nim znovuobjavujem už zabudnuté či menej známe historické miesta,“ spresňuje Lenárt.

Vandrovka či turistika?

Pokiaľ chcete spoznávať krajinu Krupinskej planiny, vydajte sa po turistických trasách, ktoré zavedú každého na to správne miesto. Ak ste milovníkom histórie, vandrovka k vzácnym klenotom, skalným obydliam v Brhlovciach či impozantnosť Hradu Čabraď, určite naplní vaše očakávania.
K turistike patrí aj dobrý oddych. Pestrosť služieb v Kúpeľoch Dudince uspokojí potreby každého návštevníka. „V rámci práce, stále znovu objavujem nové úžasné pohľady a inšpirácie na chvíle strávené v prírode či historicky zaujímavých miestach. Máme byť na čo hrdí! Krupinská planina je ozaj mimoriadne krásna. Tým, že sa v tomto regióne pohybujem v jarnom období, mi umožňuje vidieť región v plnej rozmanitosti,“ hovorí Radoslav Lenárt.

Text:
Mgr. Andrea Farkašová, Média manažérka
CBS spol, s.r.o.
VKÚ Harmanec, s.r.o.
Kynceľová 54, 974 01 Banská Bystrica


https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.