Vzbudiť záujem verejnosti o túto rozsiahlu juhoslovenskú kotlinu regiónu Novohrad, je ambíciou práve vznikajúcej fotopublikácie Lučenec a okolie z neba.

Letecké snímky predstavujú územie novohradského regiónu akoby monumentálne trojrozmerné zhmotnenie bohatej histórie vďaka úžasne zachovanej línii prastarých hradov. Z výšky na mesto Lučenec vidieť ako kedysi viedla tisícročia používaná trasa z rovinatej maďarskej zeme smerom na východ, ktorá sa tu pretínala s cestou k legendárnym banským mestám na severe.

Podľa slov Milana Paprčku ako autora myšlienky, leteckého fotografa a pilota bude kniha Lučenec a okolie z neba ďalším čriepkom do mozaiky, ktorou je najväčšia edícia leteckých kníh na svete – Slovensko z neba. „Hlavnou myšlienkou týchto kníh je, aby každá slovenská obec mala knižne vydaný aspoň jeden letecký záber zo svojho katastra. Platí to aj o lučeneckom okrese. Nebude to kniha len o meste Lučenec a Fiľakovskom hrade. Bude aj o tej najmenšej dedinke tohoto očarujúceho regiónu. Každá obec vie byť z neba krásna a my to v tejto leteckej knihe „pozemšťanom“ ukážeme,“ dodal Paprčka.

Novohradský región sa začína na sopečných hradbách Šomošky a cez mohutný Fiľakovský hrad a vznešené múry Haličského zámku smeruje k bralám hradu Divín. Pestrosť mozaiky krajiny a jej rôznorodosť je živo zachovaná v súčasných novohradských miest, obciach a dedinkách.

Podľa slov Miroslavy Osvaldovej, ako regionálnej projektovej manažérky, sa na vzniku publikácie môže podieľať aj široká verejnosť. „Pripravované letecké fotografie ukážu mesto Lučenec a jeho okolie z vtáčej perspektívy. Toto mesto je svojou polohou označované za geografický stred južnej časti stredného Slovenska. Každý návštevník si príde na svoje. Je obdarený prekrásnou prírodou, ktorou prechádza množstvo turistických ciest a cyklotrás,“ pripomenula Osvaldová jedinečnosť regiónu, ktorý z pohľadu vtákov pôsobí ešte atraktívnejšie.

Jedinečné historické pamiatky ako Haličský zámok, hrad Divín, hrad Šomoška, či zrúcaniny Fiľakovského hradu zanechajú v každom nezabudnuteľné zážitky. Pre milovníkov archeológie je tu možnosť výstupu na Pohanský hrad, či obdivovanie Belinských skál, ktoré majú podobu skalného mesta.

„Rieku Ipeľ tvoriacu hranicu so susedným Maďarskom, vodnú nádrž Ružiná, či európsku raritu Kamenný vodopád, termálne kúpalisko v Rapovciach a ešte oveľa viac má čo ponúknuť výnimočná kniha s jedinečnými pohľadmi z neba na tento región. Bude doplnená sprievodným slovom o zaujímavostiach v malebných obciach a mestách. Svoj priestor budú mať v knihe i výnimočné spoločnosti, organizácie cestovného ruchu, či vzdelávacie zariadenia, ktoré tento rozmanitý región reprezentujú. Pozývam všetkých na prelet ponad krásy Lučenca a jeho okolia,“ uzavrela Miroslava Osvaldová.

Text:
Mgr. Andrea Farkašová, Média manažérka
CBS spol, s.r.o.
VKÚ Harmanec, s.r.o.
Kynceľová 54, 974 01 Banská Bystrica


https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.