Dnes už všetci vieme, že rok 2021 bude poznačený pandémiou. Pred rokom to však o tohtoročnej sezóne nik ani len netušil. A presne pred rokom sa začali písať plány reprezentácií v cestnej cyklistike.

Sezóne predchádzala príprava a keďže reprezentácia U23 na Slovensku funguje netradične, takmer ako kontinentálny tím, v decembri (13-15.12.2019) som zvolal väčšinu reprezentantov na teambuilding, v rámci ktorého sme okrem tréningu prebrali sezónu a spoločné fungovanie. V januári som si odskočil do Španielskej Malagy prichystať cyklokrosovú reprezentáciou na Majstrovstvá Sveta. Tie som s nimi absolvoval taktiež a domov sme začiatkom februára viezli 35. a 36. miesto v Elite a 62. miesto v junioroch. No, domov ako domov… S cestnou reprezentáciou U23 a žien sme o dva dni vyrazili na dvojtýždňové sústredenie do Španielskej Denie, ktoré bolo prioritne zamerané na vytrvalostnú a silovú prípravu. Zo 16 ľudí, ktorí boli v Španielsku som vybral 13, ktorí sa po týždni na Slovensku premiestnili do Tureckej Alanye, kde absolvovali počas sústredenia aj dvoje preteky. Tie priniesli Debnárovej a Machálkovej 11. a 12. miesto a Kramarčíkovi dokonca UCI body za 10. miesto. Po dvoch týždňoch sme sa vrátili domov a mali začať sezónu v Európe. S mužmi v Rakúsku a následne svetové poháre (N-cup) v Belgicku a Francúzsku. Ženy mali štartovať na etapáku v Čechách. Všetko však zrazu padlo.

Už v Turecku sme sledovali správy a rušiace sa lety do Talianska. Po návrate sa už Štoček nevedel dostať naspäť do Bologne a v konečnom dôsledku bol aj rád, nakoľko v Taliansku by nemohol trénovať. Zo začiatku iba organizátori rušili, alebo presúvali najbližšie podujatia a tak som prvé týždne neustále prerábal plány reprezentácií. Neskôr však UCI zrušila všetko do konca júna a následne prišli aj obmedzenia Slovenskej vlády. V rámci možností sme tak trénovali jednotlivo, neskôr v menších skupinkách a keď to bolo oficiálne možné, zorganizovali sme koncom mája menšie sústredenia v Trenčíne, kde sme zaradili aj simulované preteky. A v polovici júla sme konečne mohli začať pretekať. Zatiaľ nie ako reprezentácia, ale kluby dostali možnosť zúčastniť sa pretekov na uzavretých okruhoch ako SlovakiaRing v rámci Slovenského pohára. Tá reprezentačná sezóna sa roztočila až začiatkom júla.

Ženám síce zrušili júlové preteky v ČR, ale muži do 23 rokov absolvovali hneď prvé UCI preteky v Európe 63. Dookla Mazowsza (15-18.7.2020) a Puchar MON (19.7.2020) U pretekárov bol zo dňa na deň badať lepší prehľad a spolupráca v balíku a aj zlepšený záver. UCI body sa nám však aj smolne získať nepodarilo. Za to sme zlikvidovali v pádoch dostatok tímového aj súkromného materiálu. O týždeň neskôr sme sa presunuli do Slovinska na večerné kritérium a GP Kranj (25-26.7.2020) kde zaznamenal 10. miesto a 3 UCI body Michalička. Etapové preteky Vysočina Tour boli tesne pred štartom zrušené. Následne sme absolvovali Tour of Szekerland (5-8.8.2020), kde sme zbierali etapové umiestnenia v top 10. Ženám medzičasom zrušili aj dvoje preteky v Belgicku, ktoré sme mali absolvovať a mužom Maďarskú V4. Zhruba v tom čase som dostal na starosti aj reprezentáciu mužov Elite.

Po MSR U23 a následných MSR Elite som vycestoval na ME vo Francúzskom Plouay (24-27.8.2020) so 6ticou reprezentantov U23, piatimi mužmi Elite vrátane Juraja Sagana a Erika Bašku, tromi ženami U23 a pre chorobu iba jednou ženou Elite. Situáciu nám skomplikoval odchod šikovného fyzioterapeuta z cyklistiky tesne pred Majstrovstvami Európy. Tie sa relatívne vydarili. Juraj Sagan zaznamenal v špurte okresanej skupiny 15. miesto a Kubišovi sa špurt síce nevydaril, ale 25. miesto je taktiež pekné.

Následne sa štvorica reprezentantov presunula na Carpathian Couriers Race (31.8.2020) do Poľska, kde sa najlepšie umiestnil Oros na 13. mieste. Preteky Tour of Kosovo boli zrušené, ako aj Poľská V4. Ženy mali začiatkom septembra odcestovať na preteky TOUR DE I´ARDÉCHE 2.1 vo Francúzsku. Staff, zapožičanie áut, letenky, ubytovanie,… všetko bolo vybavené, ale napokon pre pretrvávajúcu chorobu, pracovnú vyťaženosť a opatrenia v školách nebolo možné zostaviť reprezentáciu. Iba Medveďová štartovala na pretekoch za klub a na základe výsledkov z tohto podujatia sa nominovala na MS. Časť reprezentácie aj s dvoma mužmi Elite, ktorí sa chystali na Okolo Slovenska odcestovala do Poľska na Solidarnosc (9-12.9.2020) a druhá partia absolvovala jediný N-cup sezóny Orlen (12-13.9.2020). V časovke sme po páde eliminovali straty a v IRR zašpurtoval Kubiš na 7. mieste. Iba 3 sekundy z časovky ho delili od bodov.

Na najväčšom domácom podujatí, Okolo Slovenska sa predstavila reprezentácia po prvý krát so 6timi pretekármi kategórie U23. Ako jediný z kategórie Elite štartoval Ľuboš Malovec. Hneď v prvej etape mal ťažký pád Michalička, ktorý sa ledva stihol vrátiť z nemocnice na štart časovky. Štoček zaznamenal v prvej etape 11. miesto a s ním aj dres najlepšieho Slováka a biely dres najlepšieho pretekára do 23 rokov. V časovke o dresy prišiel. Najvyššie postavený v celkovom poradí bol ako druhý Slovák Malovec. Všetci sa pokúšali dostať do únikov, ktoré však tento rok nedostávali šancu.

Majstrovstvá Sveta U23 a aj Česká V4 boli zrušené a tak činnosť reprezentácie U23 skončila pretekmi Okolo Slovenska. Majstrovstvá Sveta v náhradnom dejisku, Imole (24-27.9.2020) absolvovala za ženy iba Medveďová a pätica reprezentantov, výlučne pretekárov Dukly BB. Juraj Sagan nebol uvoľnený tímom, Peter Sagan sa sústredil na Giro a Erik Baška bol v tom čase chorý a ani profil pretekov mu nevyhovoval. V rovinatej, ale veľmi veternej časovke na 37km štartoval Cully.

Cestná sezóna v Európe sa pre nás skončila a ja som si už iba odskočil pomôcť bajkerom na MS XCO v Leongangu a následne cyklokrosárom na ME v Rosmalene. Pred pár dňami sa reprezentanti zhodli, že chcú využiť formu z ME na dráhe a tak o pár dní cestujeme na posledné cestné UCI podujatie na svete GP Chantal Biya. Až následne uzavrieme tohtoročnú chaotickú, spočiatku voľnejšiu, ale príchodom leta veľmi hektickú sezónu a začneme sa pripravovať na tú nadchádzajúcu.

Počas sezóny bolo zväzom finančne podporovaných 10 mužov a 2 ženy do 23 rokov. Fungovanie reprezentácie ako celku hodnotím pozitívne a badať zlepšenie ako v pretekovom prejave tak vo výsledkoch. Je škoda, že sme pre pandémiu nemohli zúročiť kvalitnú prípravu. Reprezentácia U23 konečne jazdí ako tím, nie ako jednotlivci s rovnakými dresmi. V sezóne sa odrazilo, kto počas prvej vlny pandémie bol ochotný pracovať a trénovať a kto tréning nechával na ľahkú váhu a následne už dostatočnú výkonnosť nestihol nadobudnúť. Som veľmi vďačný mechanikovi Szabóovi za jeho profesionálny prístup a dobre vykonanú prácu. Pred ME nám nastala ťažšia situácia, ktorú som prakticky do dnes nevyriešil adekvátnou náhradou a to odchod fyzioterapeuta Jánskeho z cyklistiky. Aj jemu patrí poďakovanie za neoceniteľnú prácu pre reprezentáciu. Taktiež ostatní, príležitostní členovia staffu ako Vyšňa, Bogdanová, Foltán, Findrová, Málik, Búciová, Čúzy, Líška a Mikuš majú svoj podiel na dobrom fungovaní a zabezpečení reprezentácií a moje poďakovanie.

Ako som začal, dnes už vieme, že budúci rok taktiež nebude tradičný. Nikto však netuší ako presne bude vyzerať. Všetci však dúfame, že šport nebude odsúvaný na vedľajšiu koľaj, ako na Slovensku, tak aj vo svete. A že tí najlepší dostanú šancu presadiť sa.

Zdroj: Jakub Vančo


https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.