Základné údaje o trase:

Farba: modrá
Evidenčné číslo: N2401
Názov: Vlkolínec – Pribylina
Dĺžka: 68 km
Prevýšenie: 1349/1264 m
Náročnosť: EXPERT(ťažké)
Určenie: MTB
Povrch: asfalt, štrk, prírodný povrch

Cykloturistika je vyhľadávaná predovšetkým v letných mesiacoch, no svojich priaznivcov si tento šport nájde i v zimnejšom období. Momentálne na našom území „úraduje“ miernejšia zima a tak na cestách máme stále možnosť natrafiť na viacerých nadšencov. Povinnou výbavou v tomto období je okrem vody i teplý čajík, teplé oblečenie a šatka na prekrytie tváre, nakoľko vetrík v zimnom období je veľmi zdarný.

Ani my v Slovenskom cykloklube neleníme a v poslednom kvartáli roka 2020 sme sa podieľali na obnove desiatok cyklotrás. Jednou z nich bola i modrá náučná trasa vedená naprieč celým Liptovom: N2401 Vlkolínec – Pribylina. Ak máte radi výzvy, sneh a náročnejší terén, tak Vás srdečne pozývame na výlet na dvoch kolesách naprieč najväčšími kultúrnymi pamiatkami Liptova. Podotýkame, že trasa je označená náročnosťou EXPERT a je zjazdná pre MTB bicykle. Pri plánovaní trasy zvážte svoje sily, poveternostné podmienky a to, že dni sú v zimnom období omnoho kratšie. V zimnom období je trasa vhodná i na dvojdňový výlet.

Trasa začína v malebnej obci Vlkolínec, ktorá sa právom pýši titulom historickej pamiatky UNESCO. Pred začiatkom samotného putovania Vám určite odporúčame návštevu tejto dedinky. Od križovatky cykloturistických trás na začiatku obce budeme pokračovať okrajom obce popri Rímskokatolíckeho kostola Navštívenia Panny Márie po poľnej ceste až do Ružomberka. Následne trasa vedie frekventovanou časťou mesta, kde je potreba zvýšiť opatrnosť a dodržiavať zásady cestnej premávky.

Za Ružomberkom trasa prechádza po poľných cestám a obcami Liptovská Štiavnica, Liptovské Sliače, až prichádza do obce Partizánska Ľupča. Z tadiaľto trasa pokračuje v súbehu s Liptovskou a Vrchárskou cyklomagistrálou. Súbeh trvá až po lokalitu Biela Ľupča, kde Vrchárska cyklomagistrála odbáča vpravo. My pokračujeme vľavo po zvlnenom teréne popod Nízke Tatry. Počas celej cesty nás sprevádzajú krásne výhľady na okolité hory, vrcholce a polia. Celková scenéria pôsobí na človeka veľmi ukujňujúco a čerstvý horský vzduch pôsobí blahodarne na naše zmysly.

Dostávame sa do obce Lazisko, kde sa ocitáme na križovatke s modro cykloturistickou značkou. Odporúčame si dať v tejto obci malú odbočku a zájsť k Drevenému chrámu Paludza vo Svätom Kríži. Ide o najväčší drevený kostol v strednej Európe.

Za Laziskom stúpame k malej rozhľadni, z ktorej sa môžeme pokochať výhľadmi na podhorie Nízkych Tatier a na dolný Liptov. Po krátkej zástavke pri rozhľadni klesáme cez Pavčinu Lehotu na začiatok Demänovskej doliny. Tu prechádza trasa priamo cez autocamp Bystrina a poľnými cestami s peknými výhľadmi prechádza obcami Ploštín, Iľanovo až do Závažnej Poruby, kde odbáča doprava a obchádza kopec Hrádok a klesáme do obce Liptovský Ján.

Ďalej pokračujeme poľnými cestičkami cez obec Liptovský Peter do Vavrišova. Popri trase stretáme rozhľadňu s výhľadmi na Vysoké Tatry a okolie. Z Vavrišova nás už náučná cykloturistická trasa privádza do Pribyliny, prechádza obcou a končí pri vstupe do múzea Liptovskej dediny.

Prajeme Vám šťastnú cestu!


https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.